Laadvermogen en belading

Laadvermogen en belading

Over belading van caravans is een veel voorkomend probleem. De oorzaak is vaak dat het werkelijk leeggewicht van de caravan veel hoger is dan men denkt. Bij bestaande caravans staat dit op de kentekenbewijs (massa rijklaar G). Ook via de website van de RDW is het gewicht op te vragen. Bij nieuwe caravans moet u op de gegevens in de folder vertrouwen.

Wat de caravan maximaal mag wegen staat op het kenteken onder toegestane maximale massa (F.2). Meestal is dit gelijk aan de massa genoemd onder F.1 maar niet altijd. Is de massa onder F.1 hoger dan kunt u dit eenvoudig laten aanpassen via de RDW.

caravangewicht

Leeg of rijklaar gewicht?
Hoeveel uw lege caravan in het echt weegt is nooit helemaal duidelijk. Bij oudere caravans (van voor 1995) is het gewicht van de koelkast en de kachel (>50 kg) niet meegenomen. Maar ook bij nieuwere caravans zijn zaken die u als vanzelfsprekend vindt zoals bijvoorbeeld een opstapje, reservewiel, krik of extra optiepakketten en accessoires niet meegenomen in het gewicht zoals dat in de folder of zelfs op het kenteken staat. Bedenk ook dat de caravan bij de type goedkeuring onder ideale omstandigheden is gewogen en dat vaak door vocht deze in de praktijk zwaarder is. Bovendien mag er een marge van 5% zitten tussen het opgegeven leeggewicht en het werkelijk leeggewicht. De ervaring leert dat soms een caravan wel eens 100 kg zwaarder is dan men denkt.

De hoeveelheid bagage die u kunt meenemen is dus niet automatisch het verschil tussen wat de caravan mag wegen (F.2) en wat die leeg weegt (G). De enige manier om daar wel achter te komen is dus om de caravan zelf te (laten) wegen!
Bron: http://www.caravantrekker.nl/algemeen/maximaalgewichtcaravan.phpv