Klapband caravan of camper

Een klapband kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan de mogelijke oorzaken van een klapband:

  • Onderspanning: Bij het rijden met een te lage bandenspanning vervormt de band keer op keer extreem, waardoor de temperatuur van de band flink oploopt. De koordlagen kunnen daardoor losraken, ook wel separatie genoemd. Er ontstaat in eerste instantie tussen de koordlagen onderling een luchtkamer die de band ter plaatste sterk verzwakt. Zo’n luchtkamer is veelal te herkennen aan een uitstulping op het loopvlak of op de wang van de band. Wanneer zo’n uitstulping niet tijdig wordt gezien is de kans groot dat de band ter plaatste van de uitstulping klapt. Tijdige signalering van zo’n uitstulping is dan ook van groot belang om zo een klapband en verder nadelige gevolgen te voorkomen. Caravan & Camperschade Herstel Cleijsen adviseert u voor vertrek de banden te controleren. Zo nodig de bandenspanning op peil te brengen. Daarnaast adviseert Caravan & Camperschade Herstel elke 2 jaar een onderhoudsbeurt uit te laten voeren.
  • Overspanning: Een te hard opgepompte band kan ook nadelige gevolgen hebben voor de band. Deze band mist namelijk de souplesse voor het opvangen van sterke uitwendige belasting. Bij het tegenkomen van een oneffenheid op de weg ondergaat de band een stevige mokerslag. Als dat vaak genoeg gebeurt, beschadigt de band inwendig. Met als gevolg een klapband.
  • Over belading: Separatie kan ook ontstaan bij over belading van de caravan of met de band tegen een stoeprand rijden. Bij over belading krijgt u te maken met dezelfde situatie als bij onderspanning. De band vervormt sterk, waardoor de temperatuur van de band sterk oploopt. Het tegen een stoeprand rijden heeft als effect dat de band een flinke tik krijgt. Met als gevolg inwendige beschadiging van de band. In beide gevallen heeft het na verloop van tijd een klapband tot gevolg.
  • Uitwendige beschadiging: Tijdens het rijden is het altijd mogelijk dat je met de band een stoeprand raakt of en gat in het wegdek tegenkomt. De band wordt hiermee uitwendig geraakt met als gevolg uitwendige en inwendige beschadiging van de band. De koordlagen van de band kunnen beschadigen met een klapband tot gevolg.
  • Ouderdom: Banden hebben niet het eeuwige leen en zijn aan veroudering onderhevig. Veroudering is veelal verzwakking. Na verloop van jaren is de band niet meer goed in staat de in- en uitwendige belasting op te vangen. De koordlagen raken onderling los, het loopvlak scheurt los en er ontstaat kleine scheurtjes. Deze ouderdomsverschijnselen kunnen tot een klapband leiden.

Caravan & Camperschade Herstel Cleijsen adviseert u voor vertrek de banden te controleren. Zo nodig de bandenspanning op peil te brengen. Daarnaast adviseert Caravan & Camperschade Herstel elke 2 jaar een onderhoudsbeurt uit te laten voeren.

Snel weer
onderweg

We maken gebruik van de modernste reparatietechnieken. Wij bieden u betaalbare, effectieve en veilige oplossingen om snel weer met uw caravan of camper op weg te kunnen.

Voorbeelden van klapband

Bekijk hieronder enkele voorbeelden van klapband.

Offerte aanvragen

Schade aan u caravan of camper of wilt u een afspraak maken voor het verlengen van uw rijbewijs/apk. Plan makkelijk via de formulier uw afspraak dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op.